Slaapzak

Slaapzak

Wat we altijd gebruiken als we met Parsival op weekend of kamp gaan is onze slaapzak!
En omdat dit redelijk belangrijk is voor onze goede nachtrust die meestal redelijk kort is, is het van groot belang dat we een goede slaapzak kiezen.
Hieronder zullen we eventjes in het kort uitleggen waar op te letten als je een slaapzak gaat kopen. Vraag ook steeds raad in de winkel natuurlijk!

Je hebt TWEE VERSCHILLENDE ISOLEER MATERIALEN

Synthetische slaapzakken

Over het algemeen gezien zijn synthetische slaapzakken veel goedkoper dan donzen slaapzakken. Tevens zijn ze gemakkelijker schoon te houden, en drogen ze sneller als ze nat worden. Ze zijn echter wel groter en zwaarder.
Als je een beperkt budget hebt, als je het niet erg vindt een slaapzak regelmatig te wassen, als je hem gaat gebruiken in vochtige omstandigheden, en als je allergisch bent voor dons is het wellicht verstandig om te kiezen voor een synthetische slaapzak.

Donzen slaapzakken

Donzen slaapzakken zijn lichter en minder groot dan synthetische slaapzakken. Tevens gaan ze langer mee – twee keer zo lang als een synthetiche slaapzak. Over het algemeen voelen ze zachter en prettiger aan en kan je gebruiken onder een grote verscheidenheid van omstandigheden. Twee nadelen zijn de kosten en het ingewikkeldere wasproces; je moet hem of naar de stomerij brengen, hem zelf wassen is ongeveer per wasbeurt een graad dat hij minder zal isoleren vraag ook steeds in de winkel hoe je hem het beste wast, want dit hangt af van slaapzak tot slaapzak

Donzen slaapzakken zijn bedoeld voor mensen die de allerbeste warmte/gewicht ratio willen hebben, die een erg warme slaapzak nodig hebben, die willen dat de slaapzak langer meegaat, en die het comfort van dons willen voelen.

MODELLEN

Mummieslaapzak

Een mumie is een nauwsluitende slaapzak met een betere pasvorm. Zelfs je hoofd kun je erin wegsteken. Je lijkt in een gesloten cocon te kruipen waaruit de warmte niet kan ontsnappen.
Doordat de vrije ruimte in de slaapzak kleiner is, warmt hij beter op.

Dekenmodel

Deze slaapzak is minder nauwsluitend en dus beter geschikt in minder koude omstandigheden!

TIPS

Nog een paar tips om het warmer te hebben tijdens de nacht

  • Leg je slaapzak een half uurtje voor je gaat slapen open zo kan de isolatie terug wat uitzetten en gaat hij beter isoleren.
  • Beweeg nog snel 15 minuten voor je in u slaapzak kruipt dan is je lichaam opgewarmd voor je in je slaapzak kruipt.
  • Je kunt ook steeds een fleece binnenslaapzak kopen gevoelstemperatuur stijgt 5 graden en het kost maar rond de 20 euro.
  • Leg steeds een matje onder je slaapzak, waar de slaapzak samengedrukt wordt, isoleert hij immers minder een extra isolatiematje is dus aan te raden.
  • Was je slaapzak zo weinig mogelijk zo blijft hij het beste isoleren
  • Bewaar je slaapzak thuis door hem open te hangen, zodat het isolatiemateriaal niet samengedrukt blijft in een zak want als hij 3 maand samen gedrukt blijft gaat hij nooit meer optimaal uitzetten en isoleert hij dus minder goed.

Stokstaart