Botinnen

Botinnen

Botinnen

Tips omtrent aankoop en onderhoud.

 

1. Is mijn maat dezelfde als bij gewone schoenen?

Vaak draag je in een bottine een dikkere sok dan in andere schoenen. Pas de bottine dus met de wandelsokken die je erin zult dragen. In de praktijk lopen mensen vaak met bottines die een maatje groter zijn dan hun andere schoenen.
Ook al denk je je maat gevonden te hebben, pas toch ook maar een maat kleiner of groter om te vergelijken.

2. Wat zijn belangrijke aandachtspunten bij het passen?

Elke voet is anders. Een bottin die de ene als gegoten past, kan helemaal niet comfortabel zitten bij de ander. Begin dus met verschillende bottine te passen en let op de drukpunten die bij elke bottin anders kunnen zijn: op de tenen, de wreef, de hiel of nog elders. Eigenlijk mag je zo weinig mogelijk druk voelen.
Trek de veters goed aan, zoals je ook bij normaal gebruik zult doen. De tenen mogen de tip niet raken en moeten zich helemaal vrij kunnen bewegen. De voet zelf mag echter niet schuiven. Kijk of de hiel niet beweegt wanneer je door je knieën buigt. Doet hij dat wel, dan mag je voor blaren vrezen.

3. Hou onderhoud ik mijn bottine?

Maak de bottine na gebruik altijd meteen schoon met een zachte borstel (harde borstels zijn schadelijk voor de naden), eventueel onder stromend water. Schoenen met Gore-Tex moet je ook langs de binnenzijde reinigen. Vóór je de bottine behandelt met een onderhoudsproduct, moet hij volledig
droog zijn. Haal de zool eruit en trek hem goed open. Droog de bottine nooit in de directe zon of bij een andere warmtebron. Dat droogt het leer uit.
Het gebruik van vet om leer te onderhouden, werkt weliswaar waterafstotend, maar maakt het leer ook erg soepel. De bottin geeft zo minder steun dan voordien. Vet verstopt ook de poriën waardoor het ademend vermogen verloren gaat. Wax is een beter alternatief. Het maakt de bottine minder soepel dan vet.

Opgelet: gebruik nooit vet of wax bij bottine met Gore-Tex® of Event. Dat verstopt de poriën van het membraan.
Vloeibare onderhoudsproducten of sprays zijn het beste. Ze zorgen dat het leer opnieuw waterafstotend wordt, blijft ademen en de juiste soepelheid
behoudt.
Gebruik een zachte doek om het product aan te brengen en geef het tijd om in te
trekken.

4. Hoe bewaar ik mijn bottine?

Bewaar je bottine schoongemaakt en behandeld met een onderhoudsproduct op een plaats met een redelijk constante temperatuur en een goede verluchting. De kelder is meestal te vochtig. De zolder meestal te warm en te droog. Bewaar ze nooit in een plastic zak. Hou beter de originele kartonnen doos bij om de bottine in op te bergen.

5. Hoe kan ik de levensduur van mijn bottinen verlengen?

Uiteraard zal regelmatig onderhoud de levensduur gunstig beïnvloeden. Weet echter dat stiksels en haakjes van veters tot de zwakke plekken van bottine behoren. Losgekomen stiksels maken bottine bijvoorbeeld niet langer waterdicht. Bij de aankoop kun je er al op letten dat je bottine niet te veel stiksels heeft. Probeer in de mate van het mogelijke ook ruw contact met bijvoorbeeld rotsen te vermijden. Dat zorgt immers voor snelle slijtage van de stiksels.

Veel wandelplezier!

Stokstaart