Takken

Takken

Overzicht van onze takken

Scouting snijdt haar werking op maat van de jongeren zelf: daarom wordt er gewerkt per leeftijdsgroep (= TAK). Zo kunnen we beter inspelen op wat kinderen en jongeren kunnen en op wat ze boeiend vinden. Een tak is niet zoals een klas op school die elk jaar opschuift. Wie als achtjarige bij de welpen komt, blijft er drie jaar. Dat geeft tijd om te wennen, om te groeien, om beetje bij beetje mee verantwoordelijkheid op te nemen. Je blijft bovendien nooit de jongste of de oudste van de bende. Er zit beweging in.

Kapoenen

Logo_kapoenen_transparant

Alle kindjes van 6 tot 8 jaar, dus van het 1e of 2e leerjaar! [Kinderen kunnen lid worden indien ze vóór 31 december van het lopende werkjaar (2015-2016) zes worden.] Het leven van een kapoen is één vol spel, creativiteit en expressie. Spelenderwijs en ongedwongen ontdekken we samen met hen de wereld. De leiding gaat hierbij uit van het kind zelf, van wat hen boeit en aanspreekt. Dit zijn mooie woordjes die vooral willen zeggen dat je bij de kapoenen kan spelen, spelen, je rot amuseren en ook wel een beetje de leiding plagen!

Welpen

welpen-kleur

Wie tussen 8 en 10 jaar is, dus guitige (bijna-) tieners die in het derde of vierde leerjaar zitten.
Typisch voor de welpen is dat ze zelf dingen leren doen. Ze krijgen de ruimte en de kans om dingen uit te proberen en van elkaar te leren. De werking wordt ingekleed met verhalen en fantasie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Jungleboek (vandaar de naam welpen). Zo komt het dat de vaste kleine groepjes in de welpentak ‘nesten’ genoemd worden, en dat de leiding dezelfde namen heeft als belangrijke personages in het jungleverhaal

Wolven

wolven-kleur

Na 2 jaar welp te zijn, wordt je een stoere wolf! Wie tussen 10 en 12 jaar is, dus in het 5e en 6e leerjaar zit, is een wolf.
Wolf zijn betekent groeien, samenwerken in patrouilles, nog meer dingen zelfstandig leren doen, al meerdere knopen en sjorringen leren leggen.
Spelenderwijs leren ze de werking van Parsival kennen en raken ze vertrouwd met allerlei technieken. Stapsgewijs leren ze ook
kennis maken met verantwoordelijkheid. Maar amuseren staat nog steeds op de eerste plaats!

Jojo’s

jonggivers-kleur

Jojo is een afkorting die binnen Parsival gebruikt wordt voor ‘Jonggidsen – Jongverkenners’. Het zijn 12 tot 14-jarigen, dus van het eerste tot het tweede middelbaar.
Wat er allemaal in hun drukke programma staat? In ieder geval nog genoeg om hun rot te amuseren! Maar anderzijds krijgen ze geleidelijk een gezonde portie verantwoordelijkheid toegeschoven … Maar voor ze dan uiteindelijk op kamp zelf hun tafel en vuur ineenflansen, hun eigen potje koken of de coöordinaten op 2-daagse berekenen, is er onder het jaar voldoende voorbereiding.
En werken ze bij de welpen nog in nesten, dan heb je hier patrouilles van ongeveer 6 à 8 jojo’s, geleid door de Patrouille- en HulpPatrouilleLeider (PL en HPL voor de vrienden).
Met andere woorden een waaier van mogelijkheden om mee te beslissen, zelf de handen uit de mouwen te steken en allerlei vaardigheden onder de knie te krijgen. Stilaan leren ze dat scouting niet stopt als de vergadering is afgelopen.

Givers

givers-kleur

Giver staat voor ‘Gidsen – Verkenners’. Hierbij horen de 14 tot 17-jarigen, dus weeral een level hoger dan bij de jojo’s : meer verantwoordelijkheid, ruimte voor grotere projecten, met de groep zelf een snuifje avontuur realiseren, of uitgedaagd worden door elkaar, …
Dit vertaalt zich in onder andere opgeschoten verkenners, drie buitenweekendjes, hun-mannetje-staande gidsen, een verkenning van het kampterrein, een floshkesfuif, enkele mega-rappellen, een 3-daagse op kamp, in-het-oog-springende constructies, enzoverder.
Op kamp gaan is voor hen ook al speciaal, namelijk met de fiets! Inderdaad, ze vertrekken 2 dagen voor de rest om zomaar eventjes een 180 kilometer bergop naar d’Ardennen af te haspelen.
Traditiegewijs gaat de givertak ook om de drie jaar op buitenlands kamp, zodat iedereen zeker           één keer van dit nooit-te-vergeten avontuur kan genieten.

VT’s

vt-kleur

Binnen Parsival spreken we van Voortrekkers, of kortweg VT’s. Andere groepen en Scouts en Gidsen Vlaanderen houden het dan weer bij JIN(S), wat staat voor ‘Jij en Ik een Noodzaak’. VT’s (17-18 jarigen) leven één (of twee jaar) intens samen in hun vt-tak als een speciale overstap van lid naar leiding.
VT’s werken gekke activiteiten uit in hun eigen jonge stijl. Al doende leren ze samenwerken en verantwoordelijkheid opnemen. Hieruit groeit engagement voor de groep en voor de samenleving.

Leiding

leiding-kleur

Na de VT’s stap je mee in de leidingsploeg om mee verantwoordelijkheid op te nemen voor het begeleiden van jongeren. Leiders en leidsters zijn ook belangrijk. Een scoutsgroep zou gewoonweg niet kunnen bestaan zonder hun vrijwillige inzet.

 

 

Oud-scouts

oudscouts-manneke-mini

Dit is een groepje ex-Parsivallers die het scoutsleven nooit helemaal hebben kunnen los laten. Het kind in hen verlangt nog altijd naar avontuurlijke activiteiten. Zij organiseren elk jaar een aantal activiteiten waaraan iedereen mag deelnemen die ooit bij Parsival is geweest.

 

Groepscomité

groepscomite-mini

Een groep van enthousiaste, geëngageerde ouders en/of oud-scouts die een nuttige rol vervullen in het ondersteunen van onze groep. Bij het grote publiek zijn ze bekend van “achter den toog” tijdens de opendeurdagen, het bal, de mosselen, … Ook zijn ze een contactorgaan tussen groep, ouders en andere partijen; of adviesgevend in het belang van de groep. Verder nemen ze financiële initiatieven in overleg met de groep; wie kent er niet het succes van het jaarlijks mosselfeest?
Wie komt in aanmerking?

  • ouders die een kind hebben in Parsival dat regelmatig de vergaderingen bijwoont
  • oud-scouts die minimaal twee werkjaren in takleiding van Parsival hebben gestaan en reeds minimaal twee jaar geen effectief lid meer zijn

Bouwcomité

bouwcommité_mini

 

Het bouwcomité is de ‘tussenpersoon’ tussen de leiding, groepscomité en overheid/betrokken instanties. Zij coördineren het bouwproject obv input en beslissingen van Leiding & Groepscomité.